Even ajatuksia maailmalle ~Hyvää ja Kaunista~

Kuka käyttää kirkollisverorahasi?

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyy maanantaina 15.9 klo 16.00. Marraskuussa pidettävissä vaaleissa valitaan ev.lut seurakuntiin yli 9000 luottamushenkilöä jotka päättävät seuraavat neljä vuotta seurakuntien rahankäytöstä ja käytännön linjauksista. Nämä luottamushenkilöt valitsevat tulevalla kaudellaan myös edustajat kirkolliskokoukseen, kirkon parlamenttiin. Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin joka tekee lakimuutokset kirkkolakiin ja linjaa kirkon toimintaa.

 

Itse olen ehdolla jo neljättä kertaa. Koen että seurakuntaneuvosto ja kirkkovaltuusto on hyvä paikka vaikuttaa siihen, että toiminta on jäseniensä näköistä.

Saan olla päättämässä sitä, annetaanko kirkon tiloja sateenkarimessuihin ja rekisteröityjen parisuhteiden rukoushetkiin. Voi olla päättämässä siitä, että säästetään seinistä, ei toiminnasta. Voin vaikuttaa siihen, että lapsi-ja perhekerhoissa on riittävästi henkilökuntaa ja että diakoniatyöllä on riittävät resurssit hädänalaisten auttamiseen. Voin vaikuttaa rekrytoinnissa niin, että opetus rippikoululeireillä on uudistusmielistä. Voin vaikuttaa siihen, että minun ja äänestäjieni kirkollisverorahoja ei käytetä syrjivään julistukseen tai toimintaan. Voin vaatia luottamushenkilöille kuuluvaa tietoa ja vaatia päätösten eettisyyttä ja lainmukaisuutta.

Toivon myös jatkossa voivani vaikuttaa kirkolliskokouksessa sukupuolineutraalin avioliiton puolesta.

 

Toivon, että viikonlopun aikana, tänään ja huomenna, mahdollisimman moni innostuisi vielä ehdokkaaksi. Tällä hetkellä, valitettavasti, ehdokashankinta on ollut hiljaista. Ehkä se, että kirkon päätöksenteko on edelleen pienen piirin asia, vaikuttaa tunteeseen siitä, että vaikuttamisen ei nähdä olevan oma asia. Viime vaalien alla homo-ilta innosti ihmisiä vaikuttamaan. Nyt on aika vaikuttaa!

 

Eve 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän SamiRonkola kuva
Sami Ronkola

Hyviä ointteja, mutta miksi rippikoulun opetuksen tulisi olla painotettua joko konservatiiviseen tai liberaaliseen suuntaan? Eikö rippikoulun tehtävä ole aivopesun sijaan saada meidän nuoret ajattelemaan omilla aivoilla?

Käyttäjän EveRm kuva
Eve Rämö

Hyvä pointti, mutta olen itse asian nähnyt ja kokenut niin, että opetus on useimmiten opettajan oman vakaumuksen mukaista. Ideaalia olisi, että opetus olisi kaikki näkemykset huomioon ottavaa. Nuoret tulisi opettaa kriittisesti rakentamaan itse oma uskonsa. Näistä lähtökohdista katsoaen, mieluummin näen opetuksen liberaalina :)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

S.R.>Eikö rippikoulun tehtävä ole aivopesun sijaan saada meidän nuoret ajattelemaan omilla aivoilla?

oooo

Kyllä meille 50- luvun Kallion kirkossa, Helsingissä sanottiin että konfirmaatiossa on kyseessä Jumalan ja ihmisen välisen liiton vahvistamien , liiton, joka kasteessa solmittiin.
No----- omilla aivoilla pitäisi tietenkin opetella ajattelemaan koko ajan.

Mika Rantanen

Kirkon ja seurakunnan tulisi keskittyä ennen kaikkea julistustoimintaan siten, että usko Jeesukseen Kristukseen syntisten ja kaikkien ihmisten Vapahtajana ja Pelastajana (ks. Joh. 4:42, 1 Joh. 4:14, Joh. 3:17-18 ja 12:47-48) voisi syntyä mahdollisimman monessa ja myös säilyisi ja vahvistuisi elämän loppuun asti mahdollisimman monessa.

Minä myös olen näissä seurakuntavaaleissa ehdokkaana Porin Teljän seurakunnan sitoutumaton seurakuntaväki-listalla ensimmäistä kertaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Ennen kuin jäämme pois äänestyksestä, osaatko sanoa kuinka paljon ääniä jää käyttämättä ja milloin äänestysprosentti on niin pieni, että kenenkään omatunto ei salli puhua demokratiasta.
Vielä jos äänestäneiden joukosta otettaisiin pois ne jotka saavat palkkansa Kirkolta tai ovat heidän perheenjäseniään yms, paljonko äänestysprosentti olisi?
Jossakin kulkevat rajat.

Nämä olisi hyvä selvittää, jotta rehellisesti tietäisimme minkälaisista vaaleista on kyse.

"Totuus tekee kipeää, vaikeneminen tappaa."

Käyttäjän EveRm kuva
Eve Rämö

Varmasti se, että äänestysprosentti viime vaaleissa oli keskimäärin 17% (koko maan keskiarvo 2010) kertoo karua kieltä siitä, että vaaleissa äänestää pieni porukka. On varmasti rehellistä myöntää, että kirkko on "demokraattistyyppinen organisaatio". Tarvitsemme enemmän avoimuutta ja aitoa demokratiaa kirkkoon. Yksi tapa selkeyttää vaaleja olisi myös se, että luovuttaisiin yhtymissä kahden vaalin systeemistä. Kun samaan aikaan on kahdet vaalit niin iso osa äänistä hylätään (muistanen luvun olevan lähellä 10%).

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Lasketaanko äänestysprosentti kaikista äänestysikäisistä vai ev.lut seurakuntaan kuuluvista?

Käyttäjän EveRm kuva
Eve Rämö Vastaus kommenttiin #18

Kaikista äänioikeutetuista. Eli seurakunnan äänivaltaisista (16v ja siitä yli) jäsenistä.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kirkon luottamuselimissä vaikuttaminen on aika lailla velmumpaa kuin kunnan tai EU:n luottamuselimissä.

Tiedän, kun olen kaikissa ollut mukana (kaksinumeroisen luvun vuosia).

Kirkossa pitää voittaa esittelijän, valmistelijan ja puheenjohtajan luottamus (kirkkoherra).

Lisäksi pitää kyetä näkemään, ketkä voivat päättää tuon henkilön kanssa vaikkei luottamusta olekaan.

Äänestäjien luottamuksen voittaminen on helpoin osa prosessia.

Se (oikea ja hyvä) joukko asioita, joita Rämö mainitsee, on sen jälkeen helpompi viedä tahtomaansa suuntaan.
Usein ei maaliin asti, mutta edes oikealle kenttäpuoliskolle.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Piispan hulppeaan citymaasturiin ja kesähuvilaan se menee.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Itse olen jo vuosia voinut päättää kuka käyttää kirkollisverorahojani. Ei mene homofobeille, naispappeuden vastustajille, kreationisteille eikä edes piispan maasturiin, jos hän sattuu sellaisella ajelemaan. Erosin kirkosta.

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Mahtavaa, Eve!

Homoilta valitettavasti vei kirkolta tuloja ja toimintamahdollisuuksia, kun ihmiset erosivat kirkosta sankoin joukoin. Toki joillekin tämä antoi extraintoa, kuten minulle.

Onnea vaaleihin, sillä itse etsin yhä ehdokkaita ja nimenkirjoittajia Turun Vihreille Niityille.

Toimituksen poiminnat