Even ajatuksia maailmalle ~Hyvää ja Kaunista~

Sosiaalityö ansaitsee oman päivänsä

 Tänään vietetään sosiaalityön päivää. Hyvä näin, sosiaalityön tekijät ja tehty työ ansaitsee oman päivänsä.

Sosiaalityöstä puhuttaessa tulisi entistä enemmän tehdä merkittävä ero kummasta puhutaan; työn tekijöistä vai rakenteista?

Työskentelen itse lastensuojelussa. Ympärilläni on pääosin työtään arvostavia, työstä nauttivia ihmisiä jotka aidosti ajattelevat asiakkaan ja lapsen etua. Usein työn kuorman alla työntekijät uupuvat; rakenteet eivät tue tarpeeksi työtä. Henkilöstömitoitusta ei ole. Sen sijaan on paljon säädöksiä siitä, mitä on lakisääteisesti tehtävä. Mistä karsitaan kun asiakasmäärät ovat niin suuret ettei työaika riitä lakisääteisiin velvoitteisiin ja suosituksiin? Mikseivät päättäjät kuule työntekijöiden hätää ja resurssipulaa?

 Lastensuojelussa ennaltaehkäisevillä työmuodoilla on aidosti saatu hyviä tuloksia; on edistetty perheiden hyvinvointia, ehkäisty huostaanottoja ja tietysti säästetty rahaa, ja inhimillistä kärsimystä. Itse kiinnittäisin huomiota alan palkkaukseen. Pienellä palkalla yritetään pärjätä. Sosiaalialan työt ovat tottakai tärkeitä, jopa korvaamattomia. Miksei vastuu näy palkassa?

Lastensuojelun painopiste tulee olla ennaltaehkäisyssä. Kuntien tulee viipymättä toteuttaa uuden sosiaalihuoltolain vaatimukset ja tarjota kotipalvelua ja perhetyötä peruspalveluina, ilman lastensuojelun asiakkuutta.

Henkilöstön pysyvyyteen tulee työnantajien kiinnittää huomiota. Työolosuhteiden tulee olla riittävän hyvät ja kuntien on tuettava työntekijöitä lisäkoulutuksessa nykyistä paremmin. Pysyvät ja hyvinvoivat työntekijät ovat asiakkaiden ja työnantajien etu.

Uusi sosiaalihuoltolaki tuo alalle kipeästi kaivattuja muutoksia. Toivotaan että lain hyvät ajatukset siirtyvät myös käytäntöön ja eri tahot tekevät enemmän yhteistyötä. Asiakkuus tulisi aina hahmottaa kokonaisuutena eri toimijoiden kesken. Sosiaalityön keskeisimpiin työmuotoihin tulee viipymättä säätää henkilöstömitoitus.

Hyvää sosiaalityön päivää kaikille teille tätä tärkeää työtä tekeville <3

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän IlkkaJrvel kuva
Ilkka Järvelä

Hyvä kirjoitus. Aihe ansaitsee ehdottomasti oman päivänsä. Voisi olla vaikka liputuspäivä kunniaksi tärkeätä työtä tekeville ihmisille.

Toimituksen poiminnat